Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolitą masę.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. nakładać do upieczonych babeczek, na wierzchu położyć plasterki truskawek i posypać cukrem perlistym.
Dodaj komentarz