Ciasto czekoladowo- truskawkowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 640 g mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia do pieczenia
  • 1 kostka masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18 %

Budyń :

  • 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru,
  • 4 szkl. mleka
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo

  • Truskawki

Przygotowanie

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojone masło, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.



Budyń

W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem , do gotujące się mleka wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gorący budyń wylać na truskawki, zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C. Piec przez 45 minut w 175 °C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.