Kurczak w cebuli

Bardzo dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek warzyw zapewnia witaminy i cenny błonnik, którego niejednokrotnie brakuje w naszej codziennej diecie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kurczak
  • - 1 kg cebuli
  • - 1 świeża zielona papryka
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w proszku
  • - 5 łyżek oleju
  • - ½ litra bulionu drobiowego

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy na porcje i gotujemy w osolonej wodzie.



Krok 2

Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu, solimy, a następnie dusimy, aż do uzyskania miękkości.



Krok 3

Cebulę przekładamy do żaroodpornego naczynia i dodajemy pokrojoną zieloną paprykę. Przyprawiamy pieprzem i sypką papryką.



Krok 4

Porcje kurczaka układamy na cebuli, zalewamy bulionem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 19:08:00

Pycha

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.