Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na 1 łyżce oleju, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 30 sekund i ostudź. Mięso połącz z ostudzoną cebulą oraz czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem oraz papryczką chili. Odstaw na 10 min. Po tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj klopsiki.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż oczyszczone, pokrojone grzyby na złoty kolor. Dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż na talerz.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, włóż tyle klopsików ile pomieści patelnia. Zrumień klopsiki ze wszystkich stron i zdejmij je na talerz.
Na patelnię przesiej mąkę i smaż, mieszając przez 1 min. Wlej śmietankę oraz mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Włóż klopsiki, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 min. Klopsiki w sosie podawaj z podsmażonymi grzybami oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz