Klopsiki w sosie śmietanowym z grzybami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Klopsiki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 20 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 2 szczypty papryczki chili

Sos:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypior

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 - 3 łyżki szczypiorku
  • 300 g grzybów lub pieczarek

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na 1 łyżce oleju, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 30 sekund i ostudź. Mięso połącz z ostudzoną cebulą oraz czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem oraz papryczką chili. Odstaw na 10 min. Po tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj klopsiki.



Krok 2

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż oczyszczone, pokrojone grzyby na złoty kolor. Dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż na talerz.



Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostały olej, włóż tyle klopsików ile pomieści patelnia. Zrumień klopsiki ze wszystkich stron i zdejmij je na talerz.



Krok 4

Na patelnię przesiej mąkę i smaż, mieszając przez 1 min. Wlej śmietankę oraz mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Włóż klopsiki, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 min. Klopsiki w sosie podawaj z podsmażonymi grzybami oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.