Wieprzowina w sosie grzybowym to wspaniale połączenie mięsa wieprzowego z sosem przygotowanym z grzybów. Danie smaczne i pożywne. Warto go spróbować. Polecane zwłaszcza dla wielbicieli sosów grzybowych.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mięso wieprzowe dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie smażymy pokrojone mięso.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, dodajemy soli i pieprzu.
Następnie do garnka dodajemy mięso. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy razem z cebulą. Całość dodajemy do mięsa i dusimy przez kilka minut.
Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, dodajemy śmietankę Łaciata i mieszamy. Następnie tak przygotowaną masę dolewamy do garnka i gotujemy, mieszając. Potrawę podajemy na talerzach, dekorując rozmarynem.
Dodaj komentarz