Wieprzowina w sosie grzybowym

Wieprzowina w sosie grzybowym to wspaniale połączenie mięsa wieprzowego z sosem przygotowanym z grzybów. Danie smaczne i pożywne. Warto go spróbować. Polecane zwłaszcza dla wielbicieli sosów grzybowych.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciata 12%
  • 100 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wieprzowe dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie smażymy pokrojone mięso.



Krok 2

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, dodajemy soli i pieprzu.



Krok 3

Następnie do garnka dodajemy mięso. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki myjemy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy razem z cebulą. Całość dodajemy do mięsa i dusimy przez kilka minut.



Krok 4

Mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, dodajemy śmietankę Łaciata i mieszamy. Następnie tak przygotowaną masę dolewamy do garnka i gotujemy, mieszając. Potrawę podajemy na talerzach, dekorując rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.