Tarta z pomidorami i ricottą

Prosta w przygotowaniu oryginalna tarta z pomidorami serkiem ricotta. Sprawdzi się jako danie obiadowe szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do słodkich pomidorów.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej)
  • 120 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 7 pomidorów śliwkowych czerwonych
  • 2 pomidorów śliwkowych żółtych
  • świeży tymianek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy z nich kule i rozwałkowujemy je na dwa okręgi (równe). Następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. W misce mieszamy ricottę z jajkiem, solą oraz pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i na każdym kładziemy porcję serka. Rozsmarowujemy.



Krok 3

Pomidory kroimy w plastry i rozkładamy je na ricottcie. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz. Wierzch solimy i dodajemy pieprz. Posypujemy także tymiankiem. Wstawiamy gotowe tarty do piekarnika na 50-60 minut.



Krok 4

Po upieczeniu, tarty odstawiamy na około 10-15 minut do przestudzenia. Następnie podajemy.



Wskazówki

Brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się przyrumieniły.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.