Prosta w przygotowaniu oryginalna tarta z pomidorami serkiem ricotta. Sprawdzi się jako danie obiadowe szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do słodkich pomidorów.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy z nich kule i rozwałkowujemy je na dwa okręgi (równe). Następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. W misce mieszamy ricottę z jajkiem, solą oraz pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i na każdym kładziemy porcję serka. Rozsmarowujemy.
Pomidory kroimy w plastry i rozkładamy je na ricottcie. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz. Wierzch solimy i dodajemy pieprz. Posypujemy także tymiankiem. Wstawiamy gotowe tarty do piekarnika na 50-60 minut.
Po upieczeniu, tarty odstawiamy na około 10-15 minut do przestudzenia. Następnie podajemy.
Brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się przyrumieniły.
Dodaj komentarz