Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i bazylią

Kwiaty cukinii są wciąż mało popularne w Polsce, a szkoda. Oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, niewątpliwą ich zaletą jest fakt, że można przyrządzić je na wiele sposobów: smażyć w cieście naleśnikowym, piwnym, a także faszerować, na przykład tak, jak w tym przepisie - serkiem ricotta i świeżą bazylią.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 10 kwiatów cukinii,
  • - 150 g ricotty,
  • - 50 g tartego parmezanu,
  • - 2 łyżki masła,
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • - garść listków bazylii,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kwiaty cukinii delikatnie umyć i dokładnie osuszyć. Bazylię posiekać.



Krok 2

W misce wymieszać ricottę z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Małą łyżeczką nakładać farsz do kwiatów.



Krok 3

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Położyć kwiaty cukinii i smażyć po około 30 sekund z każdej strony.



Krok 4

Kwiaty zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Posolić i popieprzyć, posypać parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.