Kwiaty cukinii są wciąż mało popularne w Polsce, a szkoda. Oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, niewątpliwą ich zaletą jest fakt, że można przyrządzić je na wiele sposobów: smażyć w cieście naleśnikowym, piwnym, a także faszerować, na przykład tak, jak w tym przepisie - serkiem ricotta i świeżą bazylią.
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Kwiaty cukinii delikatnie umyć i dokładnie osuszyć. Bazylię posiekać.
W misce wymieszać ricottę z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Małą łyżeczką nakładać farsz do kwiatów.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Położyć kwiaty cukinii i smażyć po około 30 sekund z każdej strony.
Kwiaty zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Posolić i popieprzyć, posypać parmezanem.
Dodaj komentarz