Idealny sernik na upalne dni. Warto go przygotować dzień wcześniej i schładzać w lodówce kilkanaście godzin. Delikatny smak wanilii z pewnością zasmakuje także dzieciom.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
W garnku roztapiamy masło na małym ogniu. Odstawiamy. Dodajemy pokruszone herbatniki lub ciastka. Mieszamy. Spód tortownicy wykładamy herbatnikami i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
W większej misce ubijamy żółtka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy ser. W trakcie ubijania wsypujemy cukier wanilinowy lub ziarenka z laski wanilii.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. W osobnej misce ubijamy śmietankę Łaciatą. Dodajemy ją powoli do masy serowej i mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę i miksujemy. Masę wlewamy do tortownicy, na herbatniki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem sernik posypujemy cukrowymi gwiazdkami.
Śmietanka musi być schłodzona, aby się ubiła.
Dodaj komentarz