Sernik waniliowy na zimno

Idealny sernik na upalne dni. Warto go przygotować dzień wcześniej i schładzać w lodówce kilkanaście godzin. Delikatny smak wanilii z pewnością zasmakuje także dzieciom.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • -50 g masła
  • - 2 paczki herbatników lub ciastek np. zbożowych

Masa:

  • - 500 g twarogu sernikowego
  • - 5 żółtek
  • - ziarenka z jednej laski wanilii (ew. cukier wanilinowy)
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • - 50 ml wrzącej wody
  • - szczypta soli

Dekoracja:

  • - posypka cukrowa gwiazdki

Przygotowanie

Krok 1

W garnku roztapiamy masło na małym ogniu. Odstawiamy. Dodajemy pokruszone herbatniki lub ciastka. Mieszamy. Spód tortownicy wykładamy herbatnikami i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.



Krok 2

W większej misce ubijamy żółtka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy ser. W trakcie ubijania wsypujemy cukier wanilinowy lub ziarenka z laski wanilii.



Krok 3

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. W osobnej misce ubijamy śmietankę Łaciatą. Dodajemy ją powoli do masy serowej i mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę i miksujemy. Masę wlewamy do tortownicy, na herbatniki. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Krok 4

Przed podaniem sernik posypujemy cukrowymi gwiazdkami.



Wskazówki

Śmietanka musi być schłodzona, aby się ubiła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.