Kwieciste ptasie mleczko z galaretką

Autor:

Anna Krawczyk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Galaretka owocowa

  • 2op. galaretka przeźroczysta
  • Barwniki spożywcze (kilka kolorów)
  • Żelatyna ok 2 łyzeczki
  • 1op. Dowolnej galaretki kolorowej
  • Śmietana łaciata ok 200ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Wrzątek ok. 1.200 ml
  • Mleko Łaciate - ok 200ml

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszej kolejności zalewamy wrzątkiem dwa opakowania galaretki przeźroczystej. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i wylewamy do metalowej miski (kształt dowolny).



Krok 2

Po zastygnięciu galaretki w lodówce,wyjmujemy ją razem z miską na stół. W małym garnuszku gotujemy ok. 200 ml mleka z łyżką cukru i 2 łyżeczkami żelatyny, po rozpuszczeniu się składników w mleku, zdejmujemy rondelek z ognia. Dzielimy płyn na tyle części ile mamy kolorów barwnika. Dodajemy barwniki i mieszamy. Następnie po środku galaretki wycinamy małe półkoliste zagłębienie i w nie wstrzykujemy kolorowe mleko z żelatyną. Można użyć strzykawki ze specjalnymi końcówkami a można użyć noża, łyżeczek lub zwykłej igły założonej na strzykawkę. Kolory wprowadzamy wg własnego pomysłu. Gotowe dzieło odstawiamy na chwilkę do lodówki.



Krok 3

W ostatnim etapie znów zalewamy galaretkę (kolor dowolny i smak) wrzątkiem. ok 300 ml jeśli w przepisie podano 500. Dodajemy resztę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich dosypanych składników. Po ostudzeniu (ale nie zastygnięciu) dodajemy śmietankę i miksujemy mikserem żeby zrobiła nam się lekka pianka na wierzchu. Całość po zmiksowaniu wylewamy na naszą galaretkę przeźroczystą. Czekamy aż stężeje.



Krok 4

Podajemy na stół po wyjęciu z miski.



Wskazówki

Polecam barwniki żelowe

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.