Gwiazdkowy serniczek pierniczkowy

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 180 g pokruszonych ciastek piernikowych lub korzennych,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 680 g twarogu sernikowego Łaciaty,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 60 ml melasy,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dekoracja:

  • bita śmietana,
  • szczypta cynamonu,
  • ciasteczka piernikowe

Przygotowanie

Krok 1

Spód: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ciasteczka możesz zemleć w malakserze. Wymieszaj pokruszone ciastka z masłem i cukrem. Wyłóż masą spód i część boków tortownicy (22–23 cm), ugnieć i piecz przez 10 min.



Krok 2

Masa serowa: Utrzyj twaróg sernikowy Łaciaty z cukrem, dodawaj kolejno jajka. Dodaj melasę, wanilię i przyprawy.



Krok 3

Piecz 55–60 min, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw na 1 godzinę.



Krok 4

Sernik schłódź min. 4 godziny lub całą noc. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, pierniczkami i cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.