Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo po jednym żółtku dodajemy do ubitych białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, przesiewamy przez sitko do ubitych białek z żółtkami, miksujemy na jednolita masę. Przelewamy do tortownicy 28 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Żelatynę mieszamy w 4 łyżkach letniej wody. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Żółtka rozbijamy w blenderze, dodajemy do mleka z cukrem, zagotowujemy, zdejmujemy z gazu,dodajemy żelatynę, odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone łączymy z serem, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, dodajemy stopniowo przestudzone mleko z żółtkami do serków, miksujemy na jednolita masę. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao, miksujemy na jednolita masę. Upieczony biszkopt studzimy. Masę wykładamy na biszkopt po trzy łyżki na przemian raz jasny ser, raz ciemny. Zaczynamy wykładać masę od środka, masa sama będzie ładnie nam rozlewać się na boki. W rondelku łączymy wszystkie składniki, mieszamy na jednolita masę, podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ale nie gotujemy, odstawiamy, studzimy, polewamy po masie serowej. Migdały prażymy na patelni, posypujemy po polewie.
Dodaj komentarz