Zapiekane medaliony cielęce z aromatyczną, zieloną pierzynką na bazie awokado to pomysł na ciekawe, nieszablonowe, zdrowe danie, które zachwyci każdego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Idealnie komponuje się z ryżem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 2 awokada rozcinamy na połówki i wydrążamy, a następnie kropimy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek, posiekaną natkę pietruszki i ser z bułką tartą. Przyprawiamy solą, chilli.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Cielęcinę oprószamy solą i pieprzem, potem obsmażamy z obu stron na oleju. Przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego. 1 awokado kroimy na plasterki, które kładziemy na mięsie. Całość smarujemy przygotowaną wcześniej pierzynką.
Danie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie do naczynia dodajemy pomidorki koktajlowe i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem i grillowanymi warzywami.
Dodaj komentarz