Medaliony cielęce pod zieloną pierzynką

Zapiekane medaliony cielęce z aromatyczną, zieloną pierzynką na bazie awokado to pomysł na ciekawe, nieszablonowe, zdrowe danie, które zachwyci każdego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Idealnie komponuje się z ryżem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 medalionów cielęcych
  • Garść natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 awokado
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 2 awokada rozcinamy na połówki i wydrążamy, a następnie kropimy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek, posiekaną natkę pietruszki i ser z bułką tartą. Przyprawiamy solą, chilli.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Cielęcinę oprószamy solą i pieprzem, potem obsmażamy z obu stron na oleju. Przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego. 1 awokado kroimy na plasterki, które kładziemy na mięsie. Całość smarujemy przygotowaną wcześniej pierzynką.



Krok 3

Danie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie do naczynia dodajemy pomidorki koktajlowe i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ryżem i grillowanymi warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.