Laksa dyniowa z chrupiącą ciecierzycą

Autor:

Celuusia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Chrupiąca ciecierzyca

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku

Zupa

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • papryczka chili (wg uznania)
  • 2 cebule
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała dynia
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży brokuł
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • 250 g makaronu ryżowego
  • pestki granata

Przygotowanie

Chrupiąca ciecierzyca

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i wysuszyć na ręczniku papierowym. Wysuszoną umieścić w misce. W drugiej miseczce wymieszać oliwę, cynamon, cukier, sól pieprz. Zalać tą mieszanką ciecierzycę, tak żeby pokryć każde ziarno. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wysypać ciecierzycę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, przy czym po pierwszych 20 minutach przemieszać. Wyciągnąć z piekarnika i podawać.



Laksa

Do dużego garnka wlewamy olej sezamowy. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną papryczkę chili, Podsmażamy aż cebula będzie złocista. Dodajemy bulion i pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do wrzenia a następnie garnek ntawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy przez ok. 15 minut aż dynia zmięknie a widelec będzie w nią gładko wchodził. Dzielimy otrzymaną zupę na pół. Jedną część miksujemy i wlewamy z powrotem do pozostałej części. Dalej podgrzewamy na malutkim ogniu. Dodajemy masło orzechowe, sos rybny, sos sojowy i mleko kokosowe. Wszystko mieszamy. Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości, ok. 8 - 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, wg przepisu na opakowaniu. Kiedy brokuły są gotowe, dodajemy miętę, kolendrę i wszystko mieszamy. Nakładamy do miseczek, dodajemy ugotowany makaron i posypujemy ziarenkami granata i chrupiącą ciecierzycą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.