Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i wysuszyć na ręczniku papierowym. Wysuszoną umieścić w misce. W drugiej miseczce wymieszać oliwę, cynamon, cukier, sól pieprz. Zalać tą mieszanką ciecierzycę, tak żeby pokryć każde ziarno. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wysypać ciecierzycę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, przy czym po pierwszych 20 minutach przemieszać. Wyciągnąć z piekarnika i podawać.
Do dużego garnka wlewamy olej sezamowy. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną papryczkę chili, Podsmażamy aż cebula będzie złocista. Dodajemy bulion i pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do wrzenia a następnie garnek ntawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy przez ok. 15 minut aż dynia zmięknie a widelec będzie w nią gładko wchodził. Dzielimy otrzymaną zupę na pół. Jedną część miksujemy i wlewamy z powrotem do pozostałej części. Dalej podgrzewamy na malutkim ogniu. Dodajemy masło orzechowe, sos rybny, sos sojowy i mleko kokosowe. Wszystko mieszamy. Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości, ok. 8 - 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, wg przepisu na opakowaniu. Kiedy brokuły są gotowe, dodajemy miętę, kolendrę i wszystko mieszamy. Nakładamy do miseczek, dodajemy ugotowany makaron i posypujemy ziarenkami granata i chrupiącą ciecierzycą. Smacznego!
Dodaj komentarz