Gnocchi z ricottą

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 180-200 g świeżego szpinaku + do podania
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 140 g serka ricotta
  • 85 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (ilość według uznania)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W czajniku zagotowujemy wodę. Następnie szpinak myjemy i usuwamy łodygi. Zalewamy szpinak gorącą wodą i zostawiamy na 2 minuty. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Szpinak kroimy drobno.



Krok 2

W misce umieszczamy ser ricotta, posiekaną natkę pietruszki, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, starty parmezan oraz jajka. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie odstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 3

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy delikatnie kluski i gotujemy je przez kilka sekund od momentu wypłynięcia. Podajemy udekorowane listkami szpinaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.