Francuskie clafoutis, czyli zapiekanka z ciasta naleśnikowego, z włoskim twistem - w roli dodatków występują tu czarne oliwki, parmezan, pomidorki cherry i oregano. Nie wymaga długich przygotowań, jedynie chwili spędzonej w piekarniku. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przed podaniem clafoutis dobrze jest polać oliwą z oliwek.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 200°C.
W misce wymieszać mleko, oliwę, mąkę, parmezan i jajka. Dodać oregano, sól i proszek do pieczenia.
Formę do tarty lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wlać przygotowaną wcześniej masę.
Z pomidorków cherry usunąć szypułki. Oliwki i pomidorki delikatnie włożyć w ciasto.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Wierzch clafoutis powinien być zarumieniony.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie posypać gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pokroić na kawałki i podawać.
Dodaj komentarz