Wytrawne clafoutis z pomidorkami cherry i oliwkami

Francuskie clafoutis, czyli zapiekanka z ciasta naleśnikowego, z włoskim twistem - w roli dodatków występują tu czarne oliwki, parmezan, pomidorki cherry i oregano. Nie wymaga długich przygotowań, jedynie chwili spędzonej w piekarniku. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Przed podaniem clafoutis dobrze jest polać oliwą z oliwek.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml mleka Łaciate 3,6%,
  • - ½ szklanki mąki pszennej,
  • - ½ szklanki tartego parmezanu,
  • - 100 g czarnych oliwek bez pestek,
  • - 10 dużych pomidorków cherry,
  • - 3 jajka,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżeczka oregano,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • - masło Łaciate do wysmarowania formy,
  • - gruboziarnista sól do posypania,
  • - świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

W misce wymieszać mleko, oliwę, mąkę, parmezan i jajka. Dodać oregano, sól i proszek do pieczenia.



Krok 3

Formę do tarty lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wlać przygotowaną wcześniej masę.



Krok 4

Z pomidorków cherry usunąć szypułki. Oliwki i pomidorki delikatnie włożyć w ciasto.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Wierzch clafoutis powinien być zarumieniony.



Krok 6

Wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie posypać gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pokroić na kawałki i podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.