Laksa to zupa wywodząca się z Azji Południowo-Wschodniej, której głównymi składnikami są pasta curry, mleko kokosowe i bulion. Podobnie do większości zup azjatyckich, laksa może spokojnie stanowić danie główne - przez mnogość dodatków jest naprawdę pożywna. Ilość pasty curry można dowolnie modyfikować - im więcej jej dodamy, tym ostrzejszą potrawę otrzymamy.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam, Skorupiaki
Bez glutenu
Bez laktozy
Makaron zalać zimną wodą minimum godzinę wcześniej (można też zalać na noc). Zapobiegnie to sklejaniu się makaronu i skróci czas obróbki cieplnej.
Do garnka wlać około 50 ml mleka kokosowego, dodać pastę curry i liście limonki kaffir. Smażyć razem do całkowitego rozpuszczenia się pasty.
Następnie do garnka wlać bulion i pozostałe mleczko kokosowe. Zagotować. Dodać krewetki, a kiedy się zaróżowią, dodać także kiełki fasoli mung i odcedzony makaron.
Gdy makaron zmięknie, przelać zupę do miseczek.
Laksę serwować posypaną świeżą kolendrą, posiekaną papryczką chili i opcjonalnie sezamem.
Dodaj komentarz