Zupa grzybowa z makaronem i świeżym koperkiem

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ok. 100 g makaronu
  • ok. 500 g świeżych, mieszanych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 2 cebule,
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła Rolmlecz
  • 100 ml śmietany Rolmlecz 18%
  • maggi,
  • pieprz,
  • sól,
  • garść świeżego koperku

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. W garnku zagotować wodę. Do wywaru dodać pokrojone w słupki warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie - wszystko gotować przez około 20 minut.



Krok 2

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.



Krok 3

Cebulę pokroić w kostkę. Koper opłukać, a następnie posiekać. Na maśle zeszklić cebule, stopniowo dodawać grzyby, całość chwile podsmażyć.



Krok 4


Grzyby i cebulę zalać wywarem, doprawić do smaku. Gotować ok. 25 minut.



Krok 5


Do zupy dodać śmietanę, posiekany koperek, doprawić ją do smaku solą i pieprzem – zagotować ponownie przez 4-5 minut.

Podawać z makaronem, w celu podkręcenia smaku posypać świeżym koperkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.