Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i jagnięciną

Niestandardowe gołąbki, które przypadną do gustu miłośnikom kaszy gryczanej. Z dodatkiem jagnięciny i grzybów, które rewelacyjnie dopełniają smak kapusty. Podane z pysznym sosem śmietankowo-pieczarkowym.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • - 2 woreczki kaszy gryczanej
  • - 2 cebule
  • - 2 łyżki masła klarowanego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - garść grzybów suszonych
  • - 1 średniej wielkości główka kapusty

Sos:

  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 300 g pieczarek
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Z główki kapusty wycinany głąb. Pozostałą część kapusty wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby była przykryta. Gotujemy, aż liście trochę zmiękną i zaczną bez problemu odchodzić od główki. Liście kolejno wyciągamy z garnka, ścinamy twarde, wystające nerwy i układamy na odwróconym talerzu. Studzimy.



Krok 2

Gotujemy kaszę gryczaną według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut.



Krok 3

Jagnięcinę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie podsmażamy na maśle klarowanym. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy i dodajemy do mięsa. Grzyby odsączamy, kroimy i dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy razem ok. 5 minut. Łączymy ze sobą mięso, kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki.



Krok 4

Liście kapusty napełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dnie dużego garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na tych liściach ciasno układamy gołąbki. Całość zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Dusimy 10 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i przyprawy. Całość dusimy 5 minut. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.