Niestandardowe gołąbki, które przypadną do gustu miłośnikom kaszy gryczanej. Z dodatkiem jagnięciny i grzybów, które rewelacyjnie dopełniają smak kapusty. Podane z pysznym sosem śmietankowo-pieczarkowym.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Z główki kapusty wycinany głąb. Pozostałą część kapusty wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby była przykryta. Gotujemy, aż liście trochę zmiękną i zaczną bez problemu odchodzić od główki. Liście kolejno wyciągamy z garnka, ścinamy twarde, wystające nerwy i układamy na odwróconym talerzu. Studzimy.
Gotujemy kaszę gryczaną według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
Jagnięcinę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie podsmażamy na maśle klarowanym. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy i dodajemy do mięsa. Grzyby odsączamy, kroimy i dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy razem ok. 5 minut. Łączymy ze sobą mięso, kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki.
Liście kapusty napełniamy farszem i formujemy gołąbki. Na dnie dużego garnka układamy niewykorzystane liście kapusty, a na tych liściach ciasno układamy gołąbki. Całość zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Dusimy 10 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i przyprawy. Całość dusimy 5 minut. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki i podajemy.
Dodaj komentarz