Golonka w piwie

Typowo męski przepis. Rozpływająca się w ustach golonka pieczona w piwie to raj dla podniebienia każdego mężczyzny. Idealne danie na zimne, ponure, jesienne dni.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 golonki
  • 2 butelki piwa
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 l wody

Przygotowanie

Krok 1

Golonki myjemy, osuszamy. W razie potrzeby opalamy skórę ogniem (aby pozbyć się resztek włosów). Otwieramy piwo, aby odgazowało.



Krok 2

W garnku podgrzewamy ok. 1 litr wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy.



Krok 3

Do garnka dodajemy golonki i piwo, po czym całość gotujemy ok. 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy rozmaryn, miód, musztardę i ocet, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy bez przykrycia kolejne 30 minut, aż sos mocno się zredukuje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.