Czosnkowa jagnięcina pieczona

Idealnie miękka i wilgotna jagnięcina, której czosnkowy aromat rozchodzi się po całym domu. Idealne mięso na wyjątkowe okazje i uroczystości celebrowane w gronie najbliższych.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg udźca jagnięcego
  • - 6 dużych ząbków czosnku + 5 całych główek czosnku
  • - 4 łyżki ziół prowansalskich
  • - 3 łyżki masła klarowanego
  • - 1 szklanka białego wina
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. 6 ząbków czosnku obieramy. 2 ząbki zgniatamy, a 4 kroimy w słupki.

Krok 2
Udziec myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nakłuwamy nożem i w powstałe dziurki wkładamy słupki czosnku. Mięso nacieramy również 2 ząbkami roztartego czosnku, solą i pieprzem, po czym obsmażamy w maśle do zarumienienia z każdej strony.

Krok 3
Mięso przekładamy do brytfanki, dodajemy przekrojone na połówki główki czosnku i zioła prowansalskie. Pieczemy ok. 20 minut.

Krok 4
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175ºC, zalewamy jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawiamy do smaku w razie potrzeby, a następnie pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 3 godziny, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. Od czasu do czasu podlewamy sosem spod pieczeni. Gotową jagnięcinę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.