Idealnie miękka i wilgotna jagnięcina, której czosnkowy aromat rozchodzi się po całym domu. Idealne mięso na wyjątkowe okazje i uroczystości celebrowane w gronie najbliższych.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. 6 ząbków czosnku obieramy. 2 ząbki zgniatamy, a 4 kroimy w słupki.
Udziec myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nakłuwamy nożem i w powstałe dziurki wkładamy słupki czosnku. Mięso nacieramy również 2 ząbkami roztartego czosnku, solą i pieprzem, po czym obsmażamy w maśle do zarumienienia z każdej strony.
Mięso przekładamy do brytfanki, dodajemy przekrojone na połówki główki czosnku i zioła prowansalskie. Pieczemy ok. 20 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175ºC, zalewamy jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawiamy do smaku w razie potrzeby, a następnie pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 3 godziny, aż mięso będzie wyraźnie miękkie. Od czasu do czasu podlewamy sosem spod pieczeni. Gotową jagnięcinę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Dodaj komentarz