Lasagne z wieprzowiną to klasyczne danie. Pyszne, sycące, bardzo dobre rozwiązanie na niedzielny obiad. Polecana dla każdego. Warto spróbować chociaż kawałek tego wyśmienitego dania.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Następnie smażymy na oleju aż do zarumienienia. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy.
Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę i pomidory w puszce, mieszamy, a następnie ponownie smażymy przez 3 minuty.
Roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i pieprz. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy połowę sera żółtego i gotujemy, aż się rozpuści.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy kolejno mięso mielone, makaron, mięso, sos pomidorowy i tartą mozzarellę. Kolejne warstwy układamy w podobny sposób. Na górę dajemy makaron, sos pomidorowy i starty ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut.
Dodaj komentarz