Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Białko ubić na sztywną pianę. Ser biały zmiksować lub razem z ziemniakami przemielić w maszynce. Ziemniaki połączyć z serem, dodać kaszę mannę, odrobinę soli, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko, wymieszać. Połączyć z pianą i zagnieść ciasto. Uformować wałeczki, tępą stroną noża lekko spłaszczyć tworząc wzorek. Pokroić w skośne romby i partiami włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać lekko zrumienionym masłem, oprószyć cukrem i cynamonem.
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Białko ubić na sztywną pianę.
Ser biały zmiksować lub razem z ziemniakami przemielić w maszynce.
Ziemniaki połączyć z serem, dodać kaszę mannę, odrobinę soli, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko, wymieszać. Połączyć z pianą i zagnieść ciasto.
Uformować wałeczki, tępą stroną noża lekko spłaszczyć tworząc wzorek. Pokroić w skośne romby i partiami włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać lekko zrumienionym masłem, oprószyć cukrem i cynamonem.
Dodaj komentarz