Kluseczki ziemniaczano-serowe z kaszą manną

Autor:

Śnieżynka

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Białko ubić na sztywną pianę. Ser biały zmiksować lub razem z ziemniakami przemielić w maszynce. Ziemniaki połączyć z serem, dodać kaszę mannę, odrobinę soli, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko, wymieszać. Połączyć z pianą i zagnieść ciasto. Uformować wałeczki, tępą stroną noża lekko spłaszczyć tworząc wzorek. Pokroić w skośne romby i partiami włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać lekko zrumienionym masłem, oprószyć cukrem i cynamonem.

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag ziemniaków ugotowanych
  • 25 dag białego sera
  • ½ szkl. kaszy manny
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Masło Łaciate
  • Cukier trzcinowy
  • Cynamon mielony

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki przecisnąć przez praskę.



Krok 2

Białko ubić na sztywną pianę.



Krok 3

Ser biały zmiksować lub razem z ziemniakami przemielić w maszynce.



Krok 4

Ziemniaki połączyć z serem, dodać kaszę mannę, odrobinę soli, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtko, wymieszać. Połączyć z pianą i zagnieść ciasto.



Krok 5

Uformować wałeczki, tępą stroną noża lekko spłaszczyć tworząc wzorek. Pokroić w skośne romby i partiami włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać lekko zrumienionym masłem, oprószyć cukrem i cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.