Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Kiedy myślimy o lasagne, najczęściej na myśl przychodzi nam pomidorowo-mięsny sos bolognese, tymczasem nie jest to jedyna możliwość przygotowania tego makaronu. Warto wypróbować lżejszą wersję z ricottą, szpinakiem i sosem beszamelowym. Z pewnością będzie to smaczna odmiana!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g makaronu lasagne,
  • - 250 g ricotty,
  • - 200 g szpinaku baby,
  • - 150 g tartej mozzarelli,
  • - 50 g tartego parmezanu,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżka oliwy,
  • - sól i pieprz

Beszamel:

  • - 375 ml letniego mleka Łaciate,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 2 łyżki mąki pszennej,
  • - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć razem, aż liście zwiędną. Posolić i popieprzyć. Przełożyć do miski i odstawić do przestudzenia.



Krok 2

Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i połączyć składniki za pomocą rózgi. Odstawić z ognia i powoli zacząć wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą. Uważać, aby nie powstały grudki – jeśli jednak stało się inaczej, można zblendować masę. Podstawić z powrotem na palnik i podgrzać do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawić na bok.



Krok 3

Do szpinaku dodać ricottę, parmezan, jajko. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Małą formę żaroodporną wysmarować oliwą. Ułożyć makaron tak, aby przykrył całe dno – jeśli zajdzie taka potrzeba, makaron trzeba połamać. Następnie wyłożyć 1/3 szpinaku z ricottą, 1/4 beszamelu i sera. Powtórzyć dwukrotnie. Na samej górze ułożyć warstwę makaronu, polać go równomiernie beszamelem (tak, aby wszystkie płaty pokryte były sosem, w przeciwnym razie makaron się nie ugotuje) i posypać serem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.