Pieczona makrela z sałatką ryżową

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 6 płatów makreli,
  • 1 mała cytryna ,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól himalajska różowa,
  • 8 małych gałązek oregano,
  • folia aluminiowa,
  • Na sałatkę ryżową :,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 120 gram zielonego ogórka,
  • 80 gram czerwonej papryki,
  • sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Makrelę myjemy i osuszamy. Z cytryny odcinamy kilka plasterków i wyciskamy z cytryny sok, skrapiamy rybę i posypujemy pieprzem i solą. Rybę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę czosnkiem oraz układamy plasterki cytryny i gałązki oregano. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie rozcinamy folię i jeszcze dopiekamy przez 5 minut. Na sałatkę ryżową : gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, wyjmujemy z wody i studzimy. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa w kostkę. Ryż przekładamy do miski i dodajemy pokrojone warzywa i sól, mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z sałatką ryżową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.