Składniki znajdujące się w tej sałatce to prawdziwa bomba witaminowa. To idealna sałatka na wiosnę i lato. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Fit
Szpinak wyjmujemy z opakowania, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykładamy na półmisek.
Jabłko należy umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić cienko w "talarki”. Tak przygotowane kawałki jabłka układamy na szpinaku i kawałkach sałaty.
Posypujemy orzechami sałatkę oraz dodajemy suszoną żurawinę.
Aby przygotować makowy dressing, należy do soku z cytryny powoli dolewać oliwy z oliwek ciągle mieszając. Następnie wsypujemy do sosu mak oraz doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy naszą sałatkę przygotowanym dressingiem i podajemy. Na wierzch sypiemy rukolę (ilość według uznania).
Dodaj komentarz