Pyszna wytrawna tarta z ricottą i pomidorami. Jest to idealny pomysł na prostą i efektowną kolację.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i je zagniatamy. Następnie formujemy kulę, owijamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ricottę mieszamy w misce z jajkiem. Dodajemy sól oraz pieprz.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Możemy także podzielić je, na dwie części. Pomidory kroimy na plasterki. Ciasto smarujemy ricottą, zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Układamy plasterki pomidora i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.
Dodaj komentarz