Galette z ricottą i pomidorami

Pyszna wytrawna tarta z ricottą i pomidorami. Jest to idealny pomysł na prostą i efektowną kolację.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g razowej mąki orkiszowej lub innej
  • 120 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 2-3 pomidory
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i je zagniatamy. Następnie formujemy kulę, owijamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ricottę mieszamy w misce z jajkiem. Dodajemy sól oraz pieprz.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Możemy także podzielić je, na dwie części. Pomidory kroimy na plasterki. Ciasto smarujemy ricottą, zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Układamy plasterki pomidora i doprawiamy solą oraz pieprzem.



Krok 4

Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.