Zapiekana cukinia caprese

Cukinia jest wyjątkowo niskokalorycznym warzywem - 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 15 kcal, dlatego jest szczególnie polecana osobom dbającym o sylwetkę. Zapieczona z serem mozzarella i pomidorami stanowić może smaczny obiad lub kolację. Można podawać solo lub na przykład z grzankami czosnkowymi.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 1-2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 1-2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 średnia cukinia,
  • - 125 g mozzarelli,
  • - 1 pomidor,
  • - ½ suszonej bazylii,
  • - ½ suszonego oregano,
  • - ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - listki świeżej bazylii,
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Cukinię umyć, osuszyć. Przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć pestki, resztę miąższu nakłuć widelcem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.



Krok 3

Mozzarellę wyjąć z zalewy i odcisnąć na ręczniku papierowym. Pokroić w plastry. Pomidora także pokroić w plastry.



Krok 4

Na podpieczonej cukinii ułożyć naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidora. Posypać solą, pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut, do rozpuszczenia się mozzarelli.



Krok 5

Cukinię wyjąć z piekarnika, skropić oliwą z oliwek i posypać listkami świeżej bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.