Lemoniada z cytryną, pomarańczą i kardamonem

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 6 nasion kardamonu
  • 1 l wody

Przygotowanie

Krok 1

Cytrusy dokładnie umyć.



Krok 2

Połowę owoców pokroić w plasterki, z drugiej połowy wycisnąć sok.



Krok 3

Nasiona rozgnieść i wybrać owoce i podprażać na suchej patelni, aż uwolnią aromat.



Krok 4

Do dużego dzbanka wlać sok, zalać wodą, dodać podprażony kardamon.



Krok 5

W garnuszku rozpuścić cukier z odrobiną wody i dolać do reszty składników.



Krok 6

Odstawić do schłodzenia w lodówce na około godzinę.



Wskazówki

Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryn i pomarańczy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.