Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem

Pyszna i orzeźwiająca lemoniada na bazie soku z grejpfrutów z nieoczywistym dodatkiem, jakim jest rozmaryn. Idealnie ochładza w letnie dni. Najlepiej serwować w szklankach wypełnionych po brzegi lodem.

Danie: Napoje

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Lemoniada:

  • - 500 ml wody,
  • - 2 grejpfruty,
  • - 1 cytryna

Syrop rozmarynowy:

  • - 5 gałązek rozmarynu,
  • - 150 ml wody,
  • - 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • - 1 plasterek cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować syrop rozmarynowy: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Następnie rozetrzeć rozmaryn z cytryną, na przykład używając tłuczka. Gdy płyn ściemnieje, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.



Krok 2

Wycisnąć sok z grejpfrutów i cytryny (ręcznie lub przy pomocy sokowirówki).



Krok 3

W dużym garnku wymieszać wodę, sok z cytrusów i syrop rozmarynowy.



Krok 4

Serwować w szklankach wypełnionych lodem z grejpfrutem i gałązką świeżego rozmarynu dla dekoracji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.