Figowe ciasto

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szkl. cukru
  • ¾ szkl. oleju

Dodatkowo:

  • 250 g fig suszonych
  • Cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Ciasto

Wybić jajka do miski i utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać . Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 24 cm , wylać ciasto. Figi przekroić na połowę, powkładać figi do ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.