Leniwe pierogi

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag twarogu,
  • 1 jajko ,
  • 2 szkl mąki,
  • 20 dag kwaśnej śmietany 12% Łaciata,
  • cukier do posypania ,
  • 1 łyżeczka płaska soli himalajskiej różowej - do ciasta,
  • woda do gotowania,
  • sól do wody,
  • olej do wody

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy przeciśnięty przez praskę twaróg i ziemniakami, wybite jajko i dosypujemy 1,5 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy wałeczki. Tniemy nożem na kluski i wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy około 3 - 4 minuty od wypłynięcia. Przekładamy do wody i odsączamy. Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.