Idealne danie dla miłośników greckich smaków. Jagnięca zapiekanka z bakłażanami, ziemniakami i sosem beszamelowym to prawdziwy raj dla smakoszy kuchni greckiej.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie kroimy w plasterki. Bakłażany kroimy w plasterki, lekko solimy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie płuczemy i dokładnie osuszamy.
Na patelni obsmażamy mięso mielone i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane pomidory z puszki i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Przygotowujemy sos: zagotowujemy mleko i studzimy je. Na patelni topimy masło, a następnie wsypujemy do niego mąkę. Dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na małym ogniu, pilnując jednocześnie, aby mąka się nie zarumieniła. Po 5 minutach dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, a następnie przyprawiamy. Pomidory kroimy na plasterki.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, warstwę ziemniaków, warstwę sosu mięsnego, bakłażanów, ziemniaków, sosu mięsnego i znów bakłażanów – tym razem z plasterkami pomidorów. Posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Dodaj komentarz