Grecka Musaka z bakłażanem i cielęciną

Idealne danie dla miłośników greckich smaków. Jagnięca zapiekanka z bakłażanami, ziemniakami i sosem beszamelowym to prawdziwy raj dla smakoszy kuchni greckiej.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 500 g ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 duże bakłażany
  • 350 g pomidorów z puszki
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Sos:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 150 g tartego sera

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie kroimy w plasterki. Bakłażany kroimy w plasterki, lekko solimy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie płuczemy i dokładnie osuszamy.



Krok 2

Na patelni obsmażamy mięso mielone i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane pomidory z puszki i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.



Krok 3

Przygotowujemy sos: zagotowujemy mleko i studzimy je. Na patelni topimy masło, a następnie wsypujemy do niego mąkę. Dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy na małym ogniu, pilnując jednocześnie, aby mąka się nie zarumieniła. Po 5 minutach dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, a następnie przyprawiamy. Pomidory kroimy na plasterki.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180°C. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, warstwę ziemniaków, warstwę sosu mięsnego, bakłażanów, ziemniaków, sosu mięsnego i znów bakłażanów – tym razem z plasterkami pomidorów. Posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.