Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i serem

Pyszne faszerowane ziemniaki z chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Wszystko zwieńczone ciągnącym się serem. Danie proste i tanie w przygotowaniu. Z pewnością zachwyci domowników. Nie ma nad czym się zastanawiać, tego po prostu trzeba spróbować!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • 150 g sera żółtego Gouda bez laktozy Mlekpol
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.



Krok 2

Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni usmaż boczek na chrupko. Na wytopionym tłuszczu, który po nim pozostał usmaż cebulę.



Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 200°C.



Krok 4

Ser zetrzyj na małych oczkach tarki lub pokrój drobno nożem.



Krok 5

Ziemniaki przekrój na pół i łyżką wydrąż środek, uważając, aby nie przeciąć skórki. Przełóż do miseczki, dodaj boczek, cebulę, 1 łyżkę szczypiorku i ¾ sera. Posól i popierz. Dokładnie wymieszaj.



Krok 6

Ziemniaki przełóż do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wypełnij je farszem. Posyp resztą sera.



Krok 7

Wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut, aż do zarumienienia się sera. Na koniec ozdób ziemniaki resztą posiekanego szczypiorku. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.