Pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i serem

Pyszne faszerowane ziemniaki z chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Wszystko zwieńczone ciągnącym się serem. Danie proste i tanie w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci domowników. Nie ma nad czym się zastanawiać, tego po prostu trzeba spróbować!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 dużych ziemniaków,
  • - 200 g wędzonego boczku w kawałku,
  • - 150 g żółtego sera Gouda Mlekpol
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.



Krok 2

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, zdjąć i na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 200°C.



Krok 4

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.



Krok 5

Ziemniaki przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek, uważając, aby nie przeciąć skórki. Przełożyć do miseczki, dodać boczek, cebulę, szczypiorek i ¾ sera. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.



Krok 6

Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wypełnić je farszem. Posypać resztą sera.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.