Pyszne faszerowane ziemniaki z chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Wszystko zwieńczone ciągnącym się serem. Danie proste i tanie w przygotowaniu. Z pewnością zachwyci domowników. Nie ma nad czym się zastanawiać, tego po prostu trzeba spróbować!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Bez laktozy
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni usmaż boczek na chrupko. Na wytopionym tłuszczu, który po nim pozostał usmaż cebulę.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Ser zetrzyj na małych oczkach tarki lub pokrój drobno nożem.
Ziemniaki przekrój na pół i łyżką wydrąż środek, uważając, aby nie przeciąć skórki. Przełóż do miseczki, dodaj boczek, cebulę, 1 łyżkę szczypiorku i ¾ sera. Posól i popierz. Dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki przełóż do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wypełnij je farszem. Posyp resztą sera.
Wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut, aż do zarumienienia się sera. Na koniec ozdób ziemniaki resztą posiekanego szczypiorku. Smacznego!
Dodaj komentarz