Pyszne faszerowane ziemniaki z chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Wszystko zwieńczone ciągnącym się serem. Danie proste i tanie w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci domowników. Nie ma nad czym się zastanawiać, tego po prostu trzeba spróbować!
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Bez laktozy
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, zdjąć i na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
Ziemniaki przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek, uważając, aby nie przeciąć skórki. Przełożyć do miseczki, dodać boczek, cebulę, szczypiorek i ¾ sera. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wypełnić je farszem. Posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut.
Dodaj komentarz