Leniwe z cynamonem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg półtłustego sera białego
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Sól
  • Masło Łaciate
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Ser przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.



Krok 3

Do przesianej mąki dodać ser, cynamon i żółtka, posiekać nożem. Następnie połączyć z pianą z białek i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić w trójkąty o bokach 3 cm. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać zrumienionym masłem i posypać trzcinowym cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.