Cytrynowe wiatraczki z morelami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 8-10 moreli lub brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę.



Krok 2

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, skórkę z cytryny i starte na grubej tarce zimne masło, posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 3

Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki.



Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Dużą foremką wykrawać krążki, naciąć w 6 miejscach nie do końca, ułożyć na blaszce, zawinąć rogi, włożyć rodzynki i połówki moreli. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec na złoty kolor. Upieczone wiatraczki można oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.