Libańska sałatka Tabbouleh z granatem

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała cebula
  • ½ granatu
  • 1 pęczek mięty
  • 2 pęczki pietruszki
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W małej misce przygotuj dressing. Połącz oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Kaszę wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą. Odstaw pod przykryciem. Kiedy kasza napęcznieje odlej nadmiar wody i zostaw na sitku do przeschnięcia.



Krok 2

Ogórka, pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięte i pietruszkę dokładnie umyj, a następnie osusz. Drobno posiekaj zioła. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i delikatnie wymieszaj.



Krok 3

Połówkę granatu obierz i oddziel nasionka. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym dressingiem posyp ziołami i pestkami granatu.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Aneta Gwiner

Opublikowany: 2018-01-26 10:03:00

Pysznie wygląda :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.