Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą. 2 gałązki rozmarynu posiekaj.
W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, świeży rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.
Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Zostaw skórkę, jeśli jest. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj kurczaka do mieszanki oliwy. Dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki z mąką i papryką. Przyprawione ziemniaki dodaj do mieszanki oliwy. Dokładnie wymieszaj.
Ułóż kurczaka i ziemniaki na przygotowanej blasze do pieczenia. Dodaj gałązki rozmarynu pomiędzy. Dodaj obrane ząbki czosnku i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę. Dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz brukselkę.
Piecz przez 35-40 minut, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący, a warzywa miękkie i zrumienione. W razie potrzeby, w połowie czasu pieczenia przemieszaj danie, aby wszystko równomiernie się upiekło.
Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu. Smacznego!
Do przygotowania tego dania możesz użyć udek lub piersi z kurczaka.
Dodaj komentarz