Lodowe kanapki

Pyszne lody w kanapce z ciastek. Idealne, aby wziąć je w rękę i rozkoszować się smakiem spacerując na świeżym powietrzu.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 2 jajka (sparzone wrzątkiem)
  • - 100 g cukru
  • - łyżka przygotowanej wody
  • - laska wanilii
  • - opakowanie ciastek/wafli

Przygotowanie

Krok 1

Przyszykuj 3 miski. Do jednej przełóż śmietankę Łaciatą, do drugiej białka, a do trzeciej żółtka.
Dodaj do żółtek połowę cukru i łyżkę wody. Miksuj, dopóki masa będzie puszysta.



Krok 2

Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Ubijaj dalej. Śmietankę Łaciatą ubij w misce na sztywno.



Krok 3

Dołóż do żółtek białka i delikatnie zamieszaj. Potem dołóż ubitą śmietankę Łaciatą. Na koniec dodaj ziarenka wanilii.



Krok 4 

Przełóż całość do pojemnika ok. 1,5 litra. Wsadź do zamrażalnika na 3 godziny. Przygotuj ciastka i nakładaj porcje lodów grubości 2-3 cm.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.