Karp nadziewany

Wykwintne, ale pracochłonne danie. Polecane na wystawny obiad lub kolację. Wymaga trochę umiejętności kulinarnych przy zamykaniu farszu wewnątrz ryby, lecz efekt końcowy wart jest poświęcenia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 duży karp
  • 4 cebule + 2 cebule do nadzienia
  • 2 papryki zielone
  • 2 żółtka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 6 ziaren pieprzu
  • ½ litra Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki płatków migdałowe
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Karpia oczyszczamy, patroszymy, nacinamy w poprzek i obkładamy na 2 godziny plasterkami cebuli (wykorzystujemy 4 cebule), aby pozbawić karpia posmaku mułu. Po 2 godzinach karpia płuczemy i nacieramy solą oraz pieprzem.



Krok 2

2 cebule i paprykę drobno kroimy i smażymy na oleju. Jeśli z czyszczenia karpia mamy ikrę lub wątróbkę możemy je poddusić razem z cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i żółtko jajka roztrzepane w 2 łyżkach śmietanki Łaciatej. Dobrze mieszamy całość. Piekarnik nastawiamy na 200ºC.



Krok 3

Nadziewamy wnętrze karpia i zszywamy nitką lub spinamy w kilku miejscach wykałaczkami. Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i obkładamy drobno pokrojoną w plasterki marchewką i pietruszką. Wstawiamy do piekarnika na 200ºC, aż do zarumienienia się ryby.



Krok 4

Wyjmujemy jarzyny i przecieramy je przez sitko lub miksujemy razem z sosem z pieczenia karpia. Wlewamy powstały gęsty płyn do pozostałej śmietanki Łaciatej i mieszamy z ostrą papryką. Polewamy powstałym sosem karpia i kolejny raz wstawiamy naczynie do piekarnika. Zapiekamy do uzyskania rumianego koloru przez ok. 20 min. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.



Wskazówki

Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.