Wykwintne, ale pracochłonne danie. Polecane na wystawny obiad lub kolację. Wymaga trochę umiejętności kulinarnych przy zamykaniu farszu wewnątrz ryby, lecz efekt końcowy wart jest poświęcenia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Karpia oczyszczamy, patroszymy, nacinamy w poprzek i obkładamy na 2 godziny plasterkami cebuli (wykorzystujemy 4 cebule), aby pozbawić karpia posmaku mułu. Po 2 godzinach karpia płuczemy i nacieramy solą oraz pieprzem.
2 cebule i paprykę drobno kroimy i smażymy na oleju. Jeśli z czyszczenia karpia mamy ikrę lub wątróbkę możemy je poddusić razem z cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i żółtko jajka roztrzepane w 2 łyżkach śmietanki Łaciatej. Dobrze mieszamy całość. Piekarnik nastawiamy na 200ºC.
Nadziewamy wnętrze karpia i zszywamy nitką lub spinamy w kilku miejscach wykałaczkami. Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i obkładamy drobno pokrojoną w plasterki marchewką i pietruszką. Wstawiamy do piekarnika na 200ºC, aż do zarumienienia się ryby.
Wyjmujemy jarzyny i przecieramy je przez sitko lub miksujemy razem z sosem z pieczenia karpia. Wlewamy powstały gęsty płyn do pozostałej śmietanki Łaciatej i mieszamy z ostrą papryką. Polewamy powstałym sosem karpia i kolejny raz wstawiamy naczynie do piekarnika. Zapiekamy do uzyskania rumianego koloru przez ok. 20 min. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Surowa ryba nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż 1 dzień.
Dodaj komentarz