Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160C)
Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami) i wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Boki również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut.
Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką.
Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Dodaj komentarz