Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 90g zimnego masła Łaciate
  • 200g mąki
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wierzch

  • 750g umytych, wydrylowanych wiśni

Kruszonka

  • 90g zimnego masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160C)



Krok 2

Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami) i wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Boki również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut.



Krok 3

Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką.
Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.



Krok 4

Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.