Lody brzoskwiniowe

Pyszne lody brzoskwiniowe, idealne na gorące popołudnie! Bardzo proste w przygotowaniu, na pewno zasmakują dzieciom.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 kg świeżych brzoskwiń + 2 brzoskwinie do dekoracji
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 mango (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • kieliszek likieru Amaretto
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

2,5 kg brzoskwiń umyj, następnie usuń z nich pestki, zdejmij skórkę i drobno pokrój miąższ. Podobnie przygotuj mango.



Krok 2

Owoce gotuj z wodą na małym ogniu ok. 8 minut, ciągle mieszając. Odstaw z ognia, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź, zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sitko.



Krok 3

Dodaj śmietankę Łaciatą oraz likier, a następnie wszystko wymieszaj.



Krok 4

Następnie powoli dodawaj sok z cytryny i mieszaj. Ostudź w lodówce, a potem wstaw do zamrażarki na ok. 2-3 godz. (co 20-30 minut mieszając lub miksując, aby pozbyć się grudek lodu). Podawaj np. ze świeżymi brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.