Tort toffi z nutą kawową

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Jajka 5 szt.
  • Cukier ¾ szklanki
  • Mąka pszenna ¾ szkl.
  • Mąka ziemniaczana ¼ szkl.
  • Sól szczypta

Krem toffi

  • Śmietanka Łaciata 30% 1 litr
  • Krem toffi 1 puszka
  • Żelatyna 2 łyżeczki

Poncz

  • Kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • Woda ½ szklanki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Alkohol 2 łyżeczki

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie już sztywna partiami dodawać cukier i ubijać dalej do ostatniej porcji cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy powoli wsypywać mąkę i powoli delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Tortownice wyłożyć papierem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170ºC przez 35-40 minut.





Masa

Śmietankę łaciatą ubić na sztywno, stopniowo dodać masę toffi, najlepiej ją lekko podgrzać przestudzić, ale żeby się nie ścięła ponownie, cały czas ubijać dalej śmietanę już z kremem. Żelatynę rozpuścić w ⅕ szklanki wody gorącej, lekko ją przestudzić i wlać cieniutkim strumieniem do masy cały czas ubijając.



Poncz

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i wymieszać, ostudzić, dodać alkohol.



Składanie tortu

Ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą, nałożyć część kremu, przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać, na chwilę wstawić do lodówki. Po wyjęciu dowolnie można ozdobić pozostałym kremem.



Wskazówki

Najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście schłodzony.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Monika Och

Opublikowany: 2018-01-17 07:55:00

Dodane do mojej książki i muszę zrobić w najbliższym czasie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.