Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie już sztywna partiami dodawać cukier i ubijać dalej do ostatniej porcji cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy powoli wsypywać mąkę i powoli delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Tortownice wyłożyć papierem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170ºC przez 35-40 minut.
Śmietankę łaciatą ubić na sztywno, stopniowo dodać masę toffi, najlepiej ją lekko podgrzać przestudzić, ale żeby się nie ścięła ponownie, cały czas ubijać dalej śmietanę już z kremem. Żelatynę rozpuścić w ⅕ szklanki wody gorącej, lekko ją przestudzić i wlać cieniutkim strumieniem do masy cały czas ubijając.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i wymieszać, ostudzić, dodać alkohol.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą, nałożyć część kremu, przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać, na chwilę wstawić do lodówki. Po wyjęciu dowolnie można ozdobić pozostałym kremem.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście schłodzony.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Monika Och
Opublikowany: 2018-01-17 07:55:00
Dodane do mojej książki i muszę zrobić w najbliższym czasie.
Odpowiedz