Szparagi pieczone w boczku

Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni. Warte wypróbowania są zielone szparagi pieczone w boczku, które sprawdzą się na obiad jako dodatek do dania głównego lub lekka kolacja.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180⁰C.



Krok 2

Szparagi umyj i odłam zdrętwiałe końce. Szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu. Dokładnie osusz.



Krok 3

Natrzyj szparagi odrobiną oliwy z oliwek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posól i popieprz.



Krok 4

Każdy ze szparagów owiń plasterkiem boczku.



Krok 5

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min do momentu, aż boczek się zarumieni. Smacznego!



Wskazówki

Takie szparagi można przygotować również na grillu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.