Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni. Warte wypróbowania są zielone szparagi pieczone w boczku, które sprawdzą się na obiad jako dodatek do dania głównego lub lekka kolacja.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Piekarnik nagrzej do 180⁰C.
Szparagi umyj i odłam zdrętwiałe końce. Szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu. Dokładnie osusz.
Natrzyj szparagi odrobiną oliwy z oliwek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posól i popieprz.
Każdy ze szparagów owiń plasterkiem boczku.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min do momentu, aż boczek się zarumieni. Smacznego!
Takie szparagi można przygotować również na grillu.
Dodaj komentarz