Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni. Warte wypróbowania są zielone szparagi pieczone w boczku, które sprawdzą się na obiad jako dodatek do dania głównego lub lekka kolacja.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Szparagi umyć, odłamać zdrętwiałe końce – szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu. Dokładnie wytrzeć.
Natrzeć szparagi odrobiną oliwy z oliwek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić i popieprzyć.
Każdy ze szparagów owinąć plasterkiem boczku.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do momentu, aż boczek się wypiecze.
Takie szparagi można przygotować również na grillu.
Dodaj komentarz