Lody jabłkowe

Pyszne lody jabłkowe, które sprawdzą się szczególnie latem, gdy doskwiera nam upał.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek o zwartym miąższu (np. papierówki)
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżek wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy 50 g cukru, cynamon oraz 2-3 łyżek wody. Dusimy całość przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.



Krok 2

Żółtka umieszczamy w metalowej misce i dodajemy 25 g cukru. W garnku podgrzewamy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczamy na garnku miskę z żółtkami i ubijamy je, do momentu, aż zwiększą trzykrotnie swoją objętość. Następnie studzimy je.



Krok 3

Jabłka blendujemy. Śmietankę Łaciatą ubijamy z resztą cukru. Następnie dodajemy do ubitej śmietanki Łaciatej żółtka, miksujemy powoli. Dodajemy mus z jabłek i mieszamy. A na sam koniec dodajemy sok z cytryny i całość wymieszaj.



Krok 4

Gotową masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 5 godziny. W czasie kiedy się mrożą, przynajmniej dwa razy wymieszaj je.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.