Pyszne lody jabłkowe, które sprawdzą się szczególnie latem, gdy doskwiera nam upał.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy 50 g cukru, cynamon oraz 2-3 łyżek wody. Dusimy całość przez 20 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka umieszczamy w metalowej misce i dodajemy 25 g cukru. W garnku podgrzewamy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczamy na garnku miskę z żółtkami i ubijamy je, do momentu, aż zwiększą trzykrotnie swoją objętość. Następnie studzimy je.
Jabłka blendujemy. Śmietankę Łaciatą ubijamy z resztą cukru. Następnie dodajemy do ubitej śmietanki Łaciatej żółtka, miksujemy powoli. Dodajemy mus z jabłek i mieszamy. A na sam koniec dodajemy sok z cytryny i całość wymieszaj.
Gotową masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 5 godziny. W czasie kiedy się mrożą, przynajmniej dwa razy wymieszaj je.
Dodaj komentarz