Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ubić do puszystości przez kilka minut, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem, białka odłożyć w osobnej misce.
Do masy dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Masę serową przełożyć do tortownicy o średnicy 26-28 cm, posypać odsączonymi wiśniami ze słoika i delikatnie zagłębić je w masie za pomocą łyżki.
Piec 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy sernik przestygnie przygotować polewę, podgrzewając śmietankę z czekoladą, energicznie mieszając do powstania gładkiej, błyszczącej polewy.
Rozprowadzić ją równomiernie po serniku i posypać płatkami migdałów. Odczekać do całkowitego przestygnięcia i rozkoszować się smakiem!
Dodaj komentarz