Sernik z wiśniami i polewą czekoladową

Autor:

bebo

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 200g masła Łaciate
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki 36% Łaciata
  • mały słoik drylowanych wiśni
  • na polewę:
  • 50g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36% Łaciata
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ubić do puszystości przez kilka minut, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem, białka odłożyć w osobnej misce.



Krok 2

Do masy dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę i zmiksować.



Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Masę serową przełożyć do tortownicy o średnicy 26-28 cm, posypać odsączonymi wiśniami ze słoika i delikatnie zagłębić je w masie za pomocą łyżki.



Krok 4

Piec 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy sernik przestygnie przygotować polewę, podgrzewając śmietankę z czekoladą, energicznie mieszając do powstania gładkiej, błyszczącej polewy.



Krok 5

Rozprowadzić ją równomiernie po serniku i posypać płatkami migdałów. Odczekać do całkowitego przestygnięcia i rozkoszować się smakiem!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.