Pieczone kulki z cukinii z mozzarellą, siemieniem lnianym oraz ziołami to pyszna i zdrowa przekąska lub kolacja. Warto spróbować je przygotować w trwającym sezonie na cukinię. Świetnie smakują zarówno solo, jak i serwowane z dipami, na przykład czosnkowym lub pikantnym pomidorowym.
Danie: Kolacja
Osób: 2-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć na sito, posypać łyżeczką soli i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
Piekarnik nagrzać do 180°C z funkcją termoobiegu.
W misce wymieszać odciśniętą cukinię, mozzarellę, bułkę tartą, jajko, pieprz, siemię lniane oraz bazylię lub natkę pietruszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki, które następnie kłaść na blaszce.
Kulki wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia.
Dodaj komentarz