Pieczone kulki z cukinii z mozzarellą i siemieniem lnianym

Pieczone kulki z cukinii z mozzarellą, siemieniem lnianym oraz ziołami to pyszna i zdrowa przekąska lub kolacja. Warto spróbować je przygotować w trwającym sezonie na cukinię. Świetnie smakują zarówno solo, jak i serwowane z dipami, na przykład czosnkowym lub pikantnym pomidorowym.

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki posiekanej bazylii lub natki pietruszki
  • 1/3 szklanki startej mozzarelli Mlekpol
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć na sito, posypać łyżeczką soli i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180°C z funkcją termoobiegu.



Krok 3

W misce wymieszać odciśniętą cukinię, mozzarellę, bułkę tartą, jajko, pieprz, siemię lniane oraz bazylię lub natkę pietruszki.



Krok 4

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki, które następnie kłaść na blaszce.



Krok 5

Kulki wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.