Pomarańczowe lody zrobione własnoręcznie smakują rewelacyjnie. Przepis jest prosty w przygotowaniu, także warto go wypróbować.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
W garnku umieszczamy śmietankę Łaciatą, mleko oraz startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na bok.
Cukier wsypujemy na patelnie (zostawiamy jednak około 2 łyżki na później). Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i podgrzewamy całość mieszając, aby się nie przypalił. Cukier musi się rozpuścić, a z całości powstanie złoty płyn. Patelnię odstawiamy i dodajemy kilka łyżek płynu śmietankowego. Mieszamy całość. Następnie całą zawartość patelni dodajemy do masy śmietankowej i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy na bok.
Żółtka umieszczamy w misce i dodajemy 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubijamy żółtka, następnie dodajemy do nich powoli masę śmietankową z płynem pomarańczowym. Cały czas ubijamy. Podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Nie zagotowujemy.
Gotową masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 4-5 godzin.
Dodaj komentarz