Lody pomarańczowe

Pomarańczowe lody zrobione własnoręcznie smakują rewelacyjnie. Przepis jest prosty w przygotowaniu, także warto go wypróbować.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki Śmietanki Łaciatej 36%
  • 3/4 szklanki mleka Łaciate
  • 2 łyżki skórki pomarańczy drobno startej
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • mała szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

W garnku umieszczamy śmietankę Łaciatą, mleko oraz startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na bok.



Krok 2

Cukier wsypujemy na patelnie (zostawiamy jednak około 2 łyżki na później). Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i podgrzewamy całość mieszając, aby się nie przypalił. Cukier musi się rozpuścić, a z całości powstanie złoty płyn. Patelnię odstawiamy i dodajemy kilka łyżek płynu śmietankowego. Mieszamy całość. Następnie całą zawartość patelni dodajemy do masy śmietankowej i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy na bok.



Krok 3

Żółtka umieszczamy w misce i dodajemy 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubijamy żółtka, następnie dodajemy do nich powoli masę śmietankową z płynem pomarańczowym. Cały czas ubijamy. Podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Nie zagotowujemy.



Krok 4

Gotową masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 4-5 godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.