Maamoul - arabskie ciasteczka z semoliny

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g masła Łaciate
  • 120 ml mleka Łaciate UHT 3,2%
  • 500 g semoliny (jeśli nie macie, można użyć kaszy manny),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka przyprawy mahlep (można zastąpić mielonymi gorzkimi migdałami)

Nadzienie

  • 80 g migdałów siekanych,
  • 80 g żurawiny suszonej,
  • 80 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Ciasto

Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (używałam miksera z końcówką do zagniatania ciasta). Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby semolina napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.



Farsz

Rodzynki i żurawinę zalewamy na pół godziny odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z migdałami, skórką pomarańczową i miodem. Farsz jest dość sypki, ale spokojnie można nadziewać nim ciastka.



Formowanie i pieczenie

Do formowania ciastek tradycyjnie używa się drewnianych foremek - można je kupić w sklepach arabskich. Oczywiście można ciasto formować ręcznie, ale nie będzie miało wtedy wzorków. Odrywamy kawałek ciastka, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Kiedy jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremkę otwartą dłonią i ciasteczko samo wypada. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia, najlepsze są następnego dnia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.