Tarta czekoladowa z malinami

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 160 g ciasteczek typu Oreo,
  • 160 g kruchych ciastek kakaowych,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g masła Łaciate,
  • masło do posmarowania formy

Krem czekoladowy:

  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • 200 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%,
  • 100 g masła Łaciate,
  • 200 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm, najlepiej taką z wyjmowanym dnem. Posmarować ją masłem.



Krok 2

Ciastka włożyć do malaksera lub rozdrabniacza, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć.



Krok 3

W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści.



Krok 4

Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć maliny, gdy masa trochę stężeje (ok. 1/2 godziny), schładzać jeszcze ok. 2 godziny lub do czasu, aż masa zesztywnieje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.