Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm, najlepiej taką z wyjmowanym dnem. Posmarować ją masłem.
Ciastka włożyć do malaksera lub rozdrabniacza, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć.
W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści.
Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć maliny, gdy masa trochę stężeje (ok. 1/2 godziny), schładzać jeszcze ok. 2 godziny lub do czasu, aż masa zesztywnieje.
Dodaj komentarz