Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę, chilli i czosnek należy obrać i pokroić w plasterki, a obraną marchewkę w słupki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić marchew i chili, podsmażyć 1-2 minuty, po czym dorzucić cebulę i czosnek.
Smażyć kolejne 2-3 minuty, dodać pomidorki pokrojone na pół.
Doprawić solą i pieprzem, podlać sosem sojowym. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
Gdy warzywa lekko zmiękną, dodać obrane krewetki i smażyć dopóki krewetki nie będą różowe.
Podlać sokiem z limonki, pomieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.
Na talerze wyłożyć makaron, na to ułożyć krewetki i warzywa.
Posypać sezamem. Gotowe!
Zamiast krewetek można użyć kurczaka lub indyka, ale należy je smażyć odpowiednio dłużej, najlepiej na samym początku.
Kilka lat temu byłam w Tajlandii. Ta podróż zmieniła moje życie! Od tamtej pory chętnie jem azjatyckie dania, ponieważ przypominają mi ten wspaniały czas :).
Dodaj komentarz