Makaron ryżowy z krewetkami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 7 mm
  • 10-12 krewetek
  • 1 marchew
  • 2 cebule szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • garść pomidorów koktajlowych
  • garść sezamu
  • olej rzepakowy
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę, chilli i czosnek należy obrać i pokroić w plasterki, a obraną marchewkę w słupki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić marchew i chili, podsmażyć 1-2 minuty, po czym dorzucić cebulę i czosnek.
Smażyć kolejne 2-3 minuty, dodać pomidorki pokrojone na pół.
Doprawić solą i pieprzem, podlać sosem sojowym. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
Gdy warzywa lekko zmiękną, dodać obrane krewetki i smażyć dopóki krewetki nie będą różowe.
Podlać sokiem z limonki, pomieszać i smażyć przez kolejne kilka minut.
Na talerze wyłożyć makaron, na to ułożyć krewetki i warzywa.
Posypać sezamem. Gotowe!



Wskazówki

Zamiast krewetek można użyć kurczaka lub indyka, ale należy je smażyć odpowiednio dłużej, najlepiej na samym początku.

Kilka lat temu byłam w Tajlandii. Ta podróż zmieniła moje życie! Od tamtej pory chętnie jem azjatyckie dania, ponieważ przypominają mi ten wspaniały czas :).

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.